Tuesday, November 3, 2009

Kek Batek;))












Anak-anakku kini dah menjadi penggemar tegar Kek Batek,oleh itu...pantang nak habis terus kena buat lagi.Dipendekkan cerita,Kek Batek tak pernah putus dalam fridge...alahai!takpe laa...dah mereka berselera nak makan...diorang ni bila sukakan sesuatu makanan kira bermusim...kalau time suka dadih;jenuh dok buat dadih macam-macam perisa,try belaka...tak putus lah dadih musim tuh!huhuu...budak-budak...seronok jer melayann.^.~

cara umi buat senang jer...main campak-campak...kiki;

Bahan-bahannya;

1 paket biskut marrie
1 ketul Buttercup (250gm)
1/2 tin susu pekat
1 paket milo (paling kecik harga rm 3.90 tuh)
2 biji telur 
sedikit cocoa (umi guna Van Houten~jangan banyak takut pahit)
air panas untuk bancuh milo & cocoa

cara campaknyer;

1.mula-mula pecah-pecahkan biskut marrie dalam satu bekas.
2.dalam sebuah periuk/kuali (mana-mana pun bley),cairkan butter kemudian masukkan    telur yang telah dipukul,kacau sentiasa agar tidak berketul kemudian masukkan susu.
 kacau terus-terusan dan masukkan milo/coklat yang telah dibancuh dengan air  panas  tadi.terus kacau akhir sekali masukkan biskut marrie yang telah dipecahkan tadi kmd 
 gaul dan balik-balikkan.
3.Akhir sekali,masukkan ke dalam satu bekas yang bersesuaian,mampatkan adunan biskut  tadi,masukkan ke dalam peti ais,tunggu agak keras sudah boley dimakann...
 yummy-yummy! 

*(kalau tak nak bubuh telur pun boley juge~)
*(try laa tambah kacang atau badam serbuk ke..lagi best kot!!)
*(masak ni kena rajin mencuba,baru best..hehe..)


selamat mencuba makan...hikhikhik~

saja umi pos entry ni sebab boring..ni cara umi campak-campak,tak lah pandai sgt pun.orang lain mungkin berbeza caranya>yang penting keinginan untuk membuatnya tu ada!

satu lagi niat biar ikhlas dan happy,jangan lupa sertakan rasa kasih sayang sekali..baru betul2 sweet~
 

13 comments:

A love too srong to die said...

best tuh

wannza said...

jom laa kongsi resepi~

nur iman said...

cik za.kak ana pernah mkn kek ni.mungkin hok cik za buat jugop kot.tringin nok buat jugop,tp klu x dop sekut marie,buleh dop buat nge sekut lain.kak ana tok jupo la sekut marie sinih,huhuhu.

wannza said...

hahaa..tok jupo rano nyo...ore putih key ramai jah nama marie..hehee..
try je laa..tak cuba tak tahu.
tapi cik za pun tak pernah lagi wat nga sekut lain.
nanti nak tra lah..haha.

nur iman said...

cik za,mace lembik jah kek batik kak ana buat nih.huhuhuhu
kak ana buat guno biskut oreo.hehehe
sepatutnya,adunan butter,milo,koko,susu tu kene jadi sangat2 pekat ko?

wannza said...

mungkin air bancuhan milo tu kot~terlebih.
semua adunan tu kena sedey molep lah.tak cair dan tak pekat.masa kita mampatkan tu kena tekey2 nanti selepas disejukkan senang utk dipotong...
syabas! kerana mencuba.
kalu kat sini,kita wat nga sekut marie biasa jer.tak guna pun yang marie coklat.
so,jadi dop kek tu?
sedap?

nur iman said...

jadi doh.pagi tak dih house mate kak ana masuk dlm oven,bakar.doh jadi doh..kerah molek.sedap.
timo kasih cik za.
klu ado resepi best2 lg,post la.bleh kak ana try2

wannza said...

kelakar laa kak ana nih.ado ko gi bakar...tu keno buh nama kek lain la pulop.kek pelekat cap gajoh dudok ko...kakaka...cik za nak gi jusco pahni nak gi cari biskut oreo, nak tra buat etek...hehee..

chaiyok! chaiyok!

nanti cikza post kek coklat kukus pulop...
tungguuu....

wannza said...
This comment has been removed by the author.
wannza said...

kak ana: subuh tadi cikza buat pulop kek batek ni...jadi jah..wat bekal gi berkelah kat air panas...nanti kak ana balik cikza nak ajak kak ana gi situ..best sgt2.tapi kak ana kena stay umah cikza laa...bulih belajar wat kek selaluh~

nur iman said...

hehehe,insyaAllah.

nur iman said...

cik za,klu x keberatan,kongsi la resepi mee kari cik za tu.hihihi
tringin nk makan mee kari la.kak ana pernah makan maso cik za duk terengganu dulu,kg pok tuyu,klu x silap..hehehe
yum!yum!yum!

wannza said...

kak ana ni...macam-macam. nak kongsi kat sini takut jd panjang pulak. nak buat entry mee kari...malu nyer...takut orang gelak..huhuu..
cik za boley jer kongsi..tapi kat mana ek..nanti cikza pikir2kan...kat blog ke kat mana ...ngee..