Apam Ice Cream
Bhan A:
250 gm tpg gndum
200 gm gula halus
1 stp baking powder
1 tbsp ovellate
4 bji telur gred A
Bhn B:
1 tsp essen rose/vanila
1/2 cwn ais cream soda
Bhn lain:
corong kertas (kon eskrim) (tengok dlm album cara wt kon eskrim)
pewarna
Hiasan:
coklat masakan
coklat rise @ colour rise @ bdam cincang
cara:
1) satukn semua bhn A n pukul smpi gebu
2) masukkan bhn B selang seli, pukul rata
3) bahagikan adunan kpd bbrpe bhgian n titiskn pewarna
4) paipkan dlm corong kertas, selang seli kn warna
5) cucukkn kon kertas yg d siap di isi pda lubang pengukus
6) kukus slma 5 mnit dgn api sederhana
7) sejukkn apam n koyakkn kon kertas
utk hiasan:
1) cairkn coklat masakn secara double boiler
2) celupkn bhgian atas apam eskrim dlm coklat cair n taburkn dgn coklat rise @ sbginya..
p/s: teruja sangat nak buat nih...jom kita pakat buat...siapa yang menjadi...umi pun baru nak cuba buat ni...hehe
kredit kepada : pengguna fb...
No comments:
Post a Comment