Tuesday, February 23, 2010

petikan dari akhbar~

kesihatan


Pendarahan saluran gastrousus


Pesakit dengan pendarahan gastrousus aktif daripada perut atau duodenum umumnya akan mengeluarkan najis yang seakan-akan berwarna hitam.


Mengeluarkan najis hitam bermakna pendarahan yang bermula dari perut atau duodenum dan ini bermakna anda perlu kecemasan perubatan

Ia adalah mudah untuk mengenal satu pukulan atau luka pada badan anda kerana anda dapat melihat darah mengalir keluar. Tetapi bagaimana anda tahu jika anda ada pendarahan dalaman? Jawapannya adalah dalam najis anda. Sebagai contoh, pesakit dengan pendarahan gastrousus aktif daripada perut atau duodenum umumnya akan mengeluarkan najis yang seakan-akanberwarna hitam. Pesakit yang berdarah dari usus besar akan mengeluar najis bercampur dengan darah atau sambut darah.

Tetapi apakah akan berlaku jika anda tidak boleh melihat darah? Dengan peralatan

'immonuchemical kit', ia akan membantu seseorang yang mengalami pendarahan dalaman atau najis hitam yang kita tak dapat melihat dengan mata kasar.

Apa itu pendarahan gastrousus?

Saluran gastrousus (GI) kita adalah esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum, dan dubur. Pendarahan boleh dari mana-mana bahagian. Mengenali puncanya adalah langkah pertama untuk mengatasi perkara ini.

Dari mana pendarahan?

Pendarahan bahagian atas gastrosus

Esofagus, perut dan duodenum adalah dari bahagian atas. Jika anda berdarah dari bahagian ini, anda akan mengeluarkan najis yang berwarna hitam. Ini menandakan darah dalam najis. Anda mungkin muntah darah yang berwarna merah menyala, darah beku yang berwarna gelap atau muntah seperti serbuk kopi. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan banyak dari bahagian atas saluran gastrousus, anda mungkin mengeluarkan darah yang berwarna merah menyala yang keluar dari dubur anda.

Pendarahan bahagian bawah GI

Usus besar, rektum, dan dubur adalah dari bahagian bawah gastrousus. Jika anda mengalami pendarahan dari bahagian bawah gastrousus, anda akan mengeluarkan darah yang berwarna merah menyala (darah baru) atau merah pulasan (darah lama). Lagi jauh punca pendarahan dari dubur lebih gelap warna darahnya. Jika anda mengalami pendarahan dari sebelah kanan kolon iaitu sekum atau kolon menaik (ascending colon) atau kolon melintang (transverse colon), anda akan mengeluarkan najis berwarna merah menyala.

Bagaimana doktor mengesan pendarahan?

Endoskopi - Kaedah ini digunakan untuk diagnosis dan merawat keadaan yang melibatkan esofagus, perut dan duodenum. Ia dilakukan dengan menguna kamera kecil pada hujung tiub fleksibel panjang iaitu endoskop. Kaedah ini biasa digunakan jika najis anda berwarna hitam atau anda muntah darah. Penggunaan kaedah ini membolehkan pemeriksaan bahagian esofagus, perut dan duodenum. Melalui kaedah ini, doktor pakar anda boleh menghentikan punca pendarahan.

Kolonoskopi - Kaedah ini digunakan untuk memeriksa bahagian dalam kolon dan rektum. Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan kolonskop, iaitu dengan mengunakan kamera kecil yang dipasang pada tiub fleksibel. Kaedah ini digunakan jika anda mengalami pendarahan bahagian bawah saluran gastrousus. Kolonoskopi membolehkan pemeriksaan dan rawatan bagi pendarahan dari usus besar.

Angiogram Mesenterik - Kaedah ini menggunakan kontras ataupun dipanggil dye dan disuntik ke dalam urat pesakit agar saluran darah boleh dilihat dalam pemeriksaan x-ray. Ini membolehkan doktor mengesan punca pendarahan dengan mengenal pasti lokasi saluran darah di mana dye itu aktif. Pendarahan ini boleh dikenal pasti semasa angiogram. Kaedah ini digunakan jika endoskopi dan kolonoskopi tidak dapat mengesan punca pendarahan atau tidak dapat menghentikan darah.

Endoskopi kapsul - Kaedah ini menglibatkan penggunaan kamera video menggunakan bateri sebesar kapsul. Alat ini digunakan untuk memeriksa usus kecil, bergerak mengikut pergerakan peristalsis. Teknik tidak invasif ini membolehkan doktor mengenal pasti punca pendarahan, terutamanya dalam usus kecil dan pesakit ini tidak perlu ubat penenang. Endoskopi kapsul hanya merupakan alat diagnosis. Pesakit masih perlu ujian selanjutnya untuk merawat pendarahan.

Enteroskopi - Kaedah ini membabitkan penggunaan skop optik yang panjang untuk memeriksa dan merawat bahagian usus kecil. Pemeriksaan usus kecil agak rumit dan membabitkan prosedur yang panjang. Dengan ini, kaedah ini tidak disyorkan oleh doktor pakar.

Pendarahan ini boleh dihentikan dengan kaedah:

Suntikan - Untuk peptik ulser yang berdarah, adrenalin mungkin disuntik untuk menghentikan pendarahan dengan mengurangkan diameter arteri (vasokonstriksi). Kaedah ini murah, mudah dilakukan dan boleh didapati. Untuk pendarahan penyakit variks, suntikan histoacryl glu atau terapi ikatan atau ikatan variks adalah paling sesuai. Suntikan glu akan membolehkan glu menutup punca pendarahan.

Alat pemanas - Alat ini mengeluarkan haba dan tekanan secukupnya dan kemudian dikenakan ke atas saluran darah untuk melapik dan seterusnya menyebabkan darah membeku. Ini digunakan secara kombinasi dengan terapi suntikan. Kaedah ini sangat berkesan.

Hemoklip - Logam digunakan semasa endoskopi untuk menutup dua permukaan tanpa memerlukan pembedahan atau jahitan. Kaedah ini boleh digunakan untuk merawat pendarahan bahagian atas dan bahagian bawahan gastrousus dengan syaratnya punca pendarahan boleh dikenal pasti. Hemoklip ini digunakan jika saluran darah dapat dilihat. Klip logam ini adalah alat yang sangat berkesan untuk merawat atau menghentikan pemancutan darah.

Penggumpalan plasma argon (APC) - Arus elektrik frekuensi tinggi dialirkan melalui pancutan gas argon, yang boleh membeku darah bahagian yang luka. Kaedah ini bagus tetapi mahal dan belum didapati di sini.

Infusi perencat pam proton intravena - Perencat pam proton (PPI) merangkumi sekumpulan ubat yang menyekat pengeluaran asid gastrik. Infusi pam proton menurunkan pH persekitaran asid dalam perut. Dengan ini boleh membekukan darah dan mengurangkan perbelanjaan untuk pembedahan. Kaedah rawatan ini sering digunakan untuk merawat penyakit ulser dan dimulakan selepas terapi endoskopi.

Apakah yang menyebabkan pendarahan GI?

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan pendarahan dalam saluran penghadaman. Punca pendarahan di bahagian atas dan bahagian bawah saluran penghadaman termasuk:

Variks - Variks adalah saluran darah mengembang yang terdapat dalam esofagus atau perut. Ini akan berlaku apabila perjalanan darah ke hati terhalang. Darah ini kemudian mengundur naik ke dalam saluran darah yang lebih kecil dan lebih mudah pecah dalam esofagus. Ini menyebabkan saluran darah ini mengembang ataupun bengkak. Esofagus dan perut variks boleh pecah dan boleh mengancam nyawa. Biasanya komplikasi sirosis hati adalah masalah serius yang menyebabkan keadaan dan fungsi merosot secara perlahan-lahan dan mengakibatkan penyakit hati yang kronik.

Ulser peptik - Ulser peptik adalah hakisan dari duodenum atau lapik perut. Ini boleh menyebabkan pendarahan jika ulser itu dalam dan saluran darah terdedah. Pengambilan NSAID, aspirin dan jangkitan bakteria Helicobacter pylori adalah antara punca ulser peptik.

Dinding esofagus terkoyak - Ini disebabkan muntah atau menjeluak yang keterlaluan dan berulang-ulang. Dinding esofagus juga boleh koyak selepas serangan penyakit secara mengejut, batuk atau ketawa terlalu kuat, mengangkat benda berat, mengalami tekanan, melahirkan anak atau mengambil terlalu banyak alkohol.

Angiodisplasia - Ini adalah disebabkan saluran darah tidak normal dan saluran darah yang mengembang dalam gastrousus. Angiodisplasia banyak dikesan dalam pendarahan usus kecil dan boleh berlaku di mana-mana dalam saluran gastrousus. Pendarahan dari angiodisplasia mungkin, boleh menyebabkan anemia, atau pengaliran darah merah.

Kanser atau polip - Semua kanser gastrousus boleh menyebabkan pendarahan. Polip adalah ketumbuhan bukan kanser dalam saluran gastrousus, yang mungkin berdarah. Sesetengah polip boleh bertukar menjadi kanser.

Penyakit divertikulum - Ini adalah penyakit yang paling kerap. Ia tidak menyebabkan pendarahan merah dan banyak banyak. Pesakit mungkin akan pengsan kerana kehilangan banyak darah

No comments: