Monday, January 16, 2012

Buah Delima Durian Belanda...

Fikiran asyik tak tenang mengenangkan permintaan mak...


Pada suatu hari, aku menalipon mak...saja mengorek apa hajat mak ...kiranya apa yang mak teringin tapi belum dapat. Mak malu-malu nak cakap tapi aku paksa mak...mak cakap jer apa saja yang mak nak...boleh za carikan...Insyaallah.


Masa tu aku ada perancangan nak balik kampung, tapi malangnya mak dibawa oleh adik lelakiku bertandang ke rumah isteri abangku di Kuala Kangsar kemudian ke rumah adikku di Sg Petani. di Utara. Kami semua bertemu seketika di Kuala Kangsar untuk makan durian yang berlambak di dusun keluarga kakak ipar.


Walaupun kami berkumpul di situ, masa tu aku belum bawa lagi apa yang mak nak...sebab belum jumpa. Nak beli di hentian R&R pun punyalah jem sebab ramai orang balik kampung sempena cuti Krismas lalu. Balik Kelatan baru jumpa, banyak pula tu, masa tu mak pula ke rumah ciksu di Kedah...Namun aku bawa balik buah delima dan buah durian belanda idaman mak tu ke KL dulu. Mak cakap mak nak buku bacaan Al-Quran yang kecil, sebab yang dia punya hilang, mungkin tak ingat letak. Itupun aku dah belikan di kedai Jaafar Rawas di KB untuk mak. Namun belum dapat diberikan kepada mak lagi. Aku dah kumpul semua mahu mak...cuma yang telah ku berikan adalah ole-ole kepada mak, mak opah perak dan guru mengajiku merangkap kawan mak, Puan Aminah. Alhamdulillah...yang tu mak suka!


Mak...


Buah yang mak nak dah ada ni...za simpan dalam peti dulu yer...nanti za balik dengan keretapi! Tapi mak cakap...makanlah...ketika makan tu ingat-ingatkanlah pada mak...


Aku ni suka sangat time talipon mak suka bercerita dengan mak. Mak...datanglah duduk dengan za mak...kalau mak duduk sini, mak cakap je apa saja yang mak terlintas nak makan, biar za masak...pastu kita pergi jalan-jalan (naik kereta laa...mak mana larat dah nak berjalan..hehe).


Sesungguhnya mak di rumah ada kawan baik. Kawan baiknya itu adalah guru mengajiku dulu. Masa aku khatam Al-Quran pun Puan Aminah guru mengajar aku mengaji inilah yang mengkhatamkan aku bersama seorang lagi guru mengaji Al-Quranku..Arwah Makcik Nga namanya Bunga...Ya Allah tempatkanlah Allahyarham guruku Makcik Nga di tempat orang-orang yang soleh. Setiap kali aku mengaji, aku akan terbayang-bayangkan suasana mengaji di zaman kecilku yang berlumba-lumba nak sampai dulu di rumah guru. First come, first serve! Kami mengaji sangatlah tertib, lepas membaca surah, bersalam...lepas tu kena hafal surah lazim lepas tu kena hafal doa-doa harian. Kami berlumba-umba mengingat...kitaorang cakap...dapat alih...hehe. Seronok!!!


Mak...za rindukan mak...za dengar lagu ni pun menangis. Mak marilah duduk di sini, kita sembang panjang-panjang tak pernah habis. Mak...RINDU!!!!!No comments: