Resipi
Udang kukus berlimau (lima orang)
1.2 kilogram udang besar
3 helai daun limau purut dihiris halus
2 sudu teh perahan limau nipis (boleh tambah ikut kesesuaian rasa)
5 sudu makan sos cili Thai
Garam secukup rasa (jika cukup masin tidak perlu tambah)
1 sudu makan minyak masak
Daun parsli untuk hiasan
Bahan A (ditumbuk)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 batang serai
3 atau 4 biji cili padi
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus. Gunting kaki udang. Biarkan kulit udang atau membuang kulitnya. Susun udang dalam pinggan dan tekap dengan tisu dapur untuk mengering�kan airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan yang ditumbuk. Kacau hingga naik bau.
3. Masukkan daun limau purut, perahan limau nipis, sos cili, cili padi dan kacau lagi hingga mendidih. Padam�kan api dan tuangkan sos ini ke atas udang tadi.
4. Kukus udang lapan hingga 10 minit atau udang menjadi merah. Hiaskan dengan daun parsli dan hidangkan.
Analisis nutrien setiap sajian:
Kalori: 245
Jumlah lemak: 6 gram
Lemak tepu: 0.8 gram
Kolesterol: 274 miligram
Karbohidrat: 0.4 gram
Protein: 37 gram
No comments:
Post a Comment