Tuesday, February 7, 2012

Rojak Betik Sedap Sengoti..

Setelah sekian lama tak buat rojak sebegini, cubaan semalam masih lagi menjadi...mmmmmm...sedap sekali! Macam kemaruk pula makan acapkali...oh!













Cara membuatnya:


Betik mengkal secukupnya
Mentimun
(semuanya disagat)

Nenas dipotong kecil-kecil

Keropok digoreng...



Untuk kuahnya:


Ikan direbus/dibakar untuk diambil isinya
5 sudu cili kisar
seketul gula melaka
2 sudu asam jawa ( ambil airnya)
cuka agak banyak untuk sesuaikan rasa
garam secukup rasa
2 cawan air atau lebih.


cara-caranya:

Satukan semua bahan dan renihkan seketika. Sesuaikan rasanya manis-manis masam dan masin.
Sebenarnya kuahnya ini untuk rojak tetapi amat sedap dimakan dengan keropok.
Kalau di Terengganu, masyarakat di sana buat kuah jeruk buah setol sama dengan kuah rojak terengganu ni..mereka masukkan ikan menjadikan kuah itu pekat.
(orang terengganu memang tak tinggal ikan dalam masakan mereka! itu pasal mereka genius!!!)



Mmmmmm....yummyyyyy....

p/s: Umi guna Date Vinegar di dalam kuah ni menjadikan rasanya lebih umphhh!


No comments: