Sunday, February 5, 2012

Rojak Betik Terengganu...Mmmm...

Lama sungguh dah tak makan rojak betik terengganu. Oh! Sedapnya...
Dulu-dulu saya selalu juga buat masa anak dara, kalau terlupa resepi...cepat-cepat melintas jalan ke rumah kakak yang memang sifu saya dalam masak-memasak ni...tapi sekarang kakak saya tiada lagi. Allah sayangkannya lalu menjemputnya terlebih dahulu menghadap Ilahi.


Masa zaman remaja dulu, saya suka mencuba memasak masakan yang menjadi kesukaan keluarga ataupun masakan tradisi di tempat sendiri. Bukan apa...risau juga takut dikatakan tak pandai di dapur tatkala bergaul...saya juga suka bercampur dengan orang dewasa untuk mengetahui tips-tips masakan oleh orang lama. Itupun bagus untuk skil diri sendiri. Time orang berkenduri pun saya minat menyibuk...tolong itu ini mana yang patut. Biasanya jika kita bergaul dengan tukang masak ni, kita akan disukai oleh orang-orang tua. Heee...manalah tahu...ada yang menyimpan minat nak dibuat menantu...kikiii


Itu kisah zaman dulu....saja bercanda seketika...


Zaman sekarang, sesiapa saja bisa masak. Asalkan ada minat. Tak ada sifu pun tak apa. Search saje di google. Semua terbentang di depan mata. Tiada alasan untuk katakan tidak. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih....Minat saja tak berkesan jika tak berusaha mencari jalan...baru boleh makan ^____^


Resepi Rojak Betik Terengganu...



Bahan-bahannya:



1 biji betik muda/mengkal- disagat memanjang (direndam selama 1 jam & ditoskan)
1/2 sudu teh kapur makan + 2 liter air
2 biji timun- dihiris nipis
1/4 biji nenas- dikupas dan dihiris nipis

Kuah:
10 ekor ikan sardin- dibersihkan, dipanggang & hancurkan isinya
5 sudu besar cili boh
2 ketul gula Melaka- diracik
2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan cuka/2 sudu besar pati asam jawa
garam secukup rasa
1 1/2 liter air

cara-caranya:



1. Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, gula Melaka dan kicap pekat ke dalam periuk dan renihkan
selama 10 minit. Masukkan cuka/pati asam jawa, isi ikan panggang, garam. Kacau rata dan
renihkan selama 5 minit. Sejukkan.
2. Untuk menghidang: Isikan parutan betik ke dalam mangkuk dan susun hirisan timun serta
nenas di atasnya. Siramkan kuah ke atasnya. Hidangkan bersama keropok ikan.



Betik banyak di pokok nuh...hmmm...best..best...best....




No comments: