Friday, July 30, 2010

mmm...dapnyer...buah kiwi


Umi suka buah kiwi ;)
mmm...nyum..nyummmm...
FAKTA: Kandungan buah kiwi

  • vitamin C - mempunyai dua kali ganda vitamin C berbanding buah oren. Kandungan yang hanya perlu diambil dua biji buah kiwi setiap hari untuk mendapatkan kadar yang disarankan.
  • Vitamin E - jarang sekali terdapat dalam makanan rendah lemak semula jadi. Lebih-lebih lagi buah boleh menjadi sumber vitamin E (dikenali sebagai vitamin yang kaya dengan kebaikan untuk kesihatan jantung dan antioksidan)
  • Asid Folik - sumber semula jadi diperlukan bagi menghalang kecacatan neutral di kalangan bayi (manusia memerlukan asid folik sebelum dan ketika hamil) untuk perkembangan otak dan kognitif di kalangan kanak-kanak dan menghalang penyakit kardiovaskular. Setiap orang memerlukan zat itu dalam kadar yang mencukupi. Asid folik penting sehinggakan ada negara yang mempertimbangkan untuk menambahkan asid folik ke dalam tepung gandum untuk memastikan masyarakatnya memperoleh asid folik mencukupi.
  • Potasium - mempunyai tahap yang hampir sama dengan pisang. Buah kiwi sumber potasium rendah garam berpotensi memberi manfaat dalam penjagaan tekanan darah dan kesihatan jantung.
  • Lutein karotenoid - bukan saja mempunyai kandungan Lutein karotenoid tertinggi di kalangan buah-buahan, tetapi buah kiwi dibuktikan jauh lebih baik dari sayuran dari segi bio. Ia boleh membantu masalah penglihatan yang berkait dengan usia tua.
  • Antioksidan (contohnya polifenol, karotenoid) - berfaedah termasuk enzim unik lain. Memakan buah kiwi setiap hari adalah cara mudah untuk mendapatkan keperluan antioksidan seharian bagi melawan kerosakan yang disebabkan olah radikal bebas dan tekanan oksidatif.
  • Serat - Buah kiwi sesuai dimakan untuk mengurangkan rasa kembung dan tersumbat. Diiktiraf sebagai pembantu kepada sistem pencernaan semula jadi
Buah kiwi dikesan meningkatkan glukos dalam sel metabolisme dalam badan selain berfungsi untuk sel darah merah. Vitamin C yang terdapat dalam buah kiwi membantu meningkatkan tahap fungsi vaskular iaitu pembuluh darah dan arteri, malah membekalkan darah ke dalam tubuh.


4 comments:

nur iman said...

kak ana pun suka buah kiwi.suke gigit2 bijik die.hihihi =D

umi~wannza said...

mmm...nyum..nyummm...sedap kan kan..rasa masam-masam.

ardinihumaira said...

dni suka buah kiwi tapi jarang dapat beli. sobbb sobbb... tliur ni... gulp :D

umi~wannza said...

Meh2! Umi belanja. Kita makan buah kiwi.
Alaa...beli je kat kb mall, hehe...
umi beli kat jusco jer...:p