Kuih Kasui & Kaswi
3 cawan gandum
3/4 cawan tepung ubi
3 kerek nissang (gula merah) masak ngan air
2 cawan air(tambah kalau adunan terlalu pekat)
Sedikit kapur makan
Secubit garam
Kelapa parut garam
Campur semua bahan sebati...tapis supaya tak berketul.. panaskan kukusan, sapukan acuan ngan minyak..kukus dalam 15 minit kalau acuan kecil..kalau loyang dalam 30-40 minit...makan ngan kelapa parut..
p/s: umi sudah mencuba buat kuih kasui ni...hasilnya...jeng jeng jeng--->>
#BUAT KUIH KASUI tapi jadi KUIH BAKUL #
-->kehkehkeh <--
walau bagaimana pun, abah suka kuih bakul umi ♥♥
ehehe
3 cawan gandum
3/4 cawan tepung ubi
3 kerek nissang (gula merah) masak ngan air
2 cawan air(tambah kalau adunan terlalu pekat)
Sedikit kapur makan
Secubit garam
Kelapa parut garam
Campur semua bahan sebati...tapis supaya tak berketul.. panaskan kukusan, sapukan acuan ngan minyak..kukus dalam 15 minit kalau acuan kecil..kalau loyang dalam 30-40 minit...makan ngan kelapa parut..
p/s: umi sudah mencuba buat kuih kasui ni...hasilnya...jeng jeng jeng--->>
#BUAT KUIH KASUI tapi jadi KUIH BAKUL #
-->kehkehkeh <--
walau bagaimana pun, abah suka kuih bakul umi ♥♥
ehehe
No comments:
Post a Comment