400 g tepung roti (strong white bread flour)
2 sudu kecil yis kering segera
1 sudu kecil garam (paras rata)
2 sudu besar gula castor
50 g mentega } cairkan
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air suam
10 batang sosej ayam
sedikit sayur campur
sedikit sos tomato
sedikit mayonis
1 biji telur } dipukul sedikit-utk sapuan
Cara membuat:
-Campurkan tepung, yis, garam, gula kedlm mangkuk besar.
-Buat lubang di tengah2nya tuangkan mentega, susu, telur dan air.
-Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut
-Uli selama 10-15 minit sehingga doh menjadi licin dan elastic.
-Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
-Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam atau sehingga doh mengembang 2 kali ganda
-Potong doh kpd beberapa bahagian dimana setiap bahagian seberat 50 g
-Taburkan sedikit tepung ditempat mencanai jika perlu kemudian canaikan setiap bahagian doh menjadi btk segiempat (lebar mesti sama dgn panjang sosej)
-Letak sosej diatasnya kemudian gulung
-Potong kpd beberapa bahagian yg sama besar tapi jgn putus
-Twistkan setiap bahagian potongan ke kiri dan kanan berselang seli (spt gambar diatas)
-Letakkan di atas dulang yg telah disapu minyak
-Ulang kesemua doh hingga habis
-Tutup dulang tersebut dgn cling film, biarkan doh tersbt naik sekali ganda
-Selepas itu taburkan sayur campur di atas roti sehingga sekata
-Panaskan oven pd suhu 190'C- 200’C, bakar selama 12 minit kemudian keluarkan dr oven, sapu atas/tepi roti dgn dgn kuning telur kemudian masuk balik ke dlm oven bakar semula selama 5 - 8 minit atau sehingga keperangan
-Apabila masak, paipkan sos tomato atau sos cili jika suka dan mayonis diatasnya
-Enak dimakan semasa panas..kanak2 pasti suka.
No comments:
Post a Comment