Tuesday, October 12, 2010

Gajah Tarik:Strycnos pubescens


Kembali menghijaukan blog...

Oh...oh! Sudah lama tidak menghijaukan blog hamba dengan tumbuhan herba. Hehehehehee...
Rugi ouh tak update pokok-pokok herba saranan dari abah tu. Sebabnya nanti abah akan muncul dalam TV bercakap pasal pokok-pokok herba ini dalam 10 slot. Penggambaran akan dibuat di Perlis Indera Kayangan. Sekarang ni abah tengah outstation ke Perak, lepas ni akan ke Perlis untuk memenuhi undangan pihak TV tersebut. Owh, tak sabar nak tengok abah dalam TV nanti...
Kalau macam tu, umi nak promot lah nama-nama pokok herba nih...hari tu dah rasa malas...ngeehehe.


Gajah Tarik


GAJAH TARIK : STRYCNOS PUBESCENS


Famili : Loganiaceae

Nama saintifik : Strycnos pubescens

Kegunaan : Lemah tenaga batin, kencing manis dan darah tinggi.

Kaedah :
Rendamkan bahagian batangnya ke dalam air panas dan minum air rendamannya. Air rendaman berasa pahit.

Ciri-ciri istimewa :
Akarnya yang dipotong mengeluarkan air yang pahit, daunnya berkilat dan berpelepah.

Habitat : Hutan bukit cangkat rendah

Morfologi :
Akar pepanjat berkayu boleh mencapai20m. Saiz akarnya boleh mencapai 5 cm diameter. Daunnya licin dan urat daunnya tiga. Akarnya tidak melilit pada pokok. Kulit batangnya berbintik-bintik dan berwarna ungu kemerahan. Terdapat tompokan putih pada batang seolah-olah berkulat. Isi dalamnya keras berwarna putih kekuningan. Akar yang dipotong akan mengeluarkan air jernih yang mengalir dalam amaun yang banyak, rasanya yang pahit. Ada sejenis akar yang menyerupai batang dan daunnya tetapi akar tersebut agak lembut dan rasanya tidak pahit.

Kaedah pembiakan : Biji benih.

sumber : Buku Panduan Tumbuhan Ubatan Semenanjung Malaysia, samsudin salleh.



p/s: Memang sesiapa yang datang bertandang rumah, umi akan hidangkan air gajah tarik ni...lepas tu dapat feed back dari mereka...haji...kami ada kat tepi pantai ni...ambik angin...panassss! heheheee...kelakar habis diorang nih!

No comments: